[ previous ] [ next ] [ threads ]
 
 From:  Jesse Guardiani <jesse at wingnet dot net>
 To:  m0n0wall at lists dot m0n0 dot ch
 Subject:  Re: transparent bridging in 1.11
 Date:  Sun, 06 Feb 2005 21:18:02 -0500
Jesse Guardiani wrote:

> Hello,
> 
> I tried to get this working last night for a LONG time on a
> Soekris 4801 with 1.11:
> 
>                          filtering bridge
>                    +---------------------------+
>                    |                           |
>     m0n0 #1    <-------> WAN [m0n0 #2] OPT1 <------> Wireless AP/LAN
>  (192.168.89.1)           ^      LAN                 (192.168.89.56)
>                           |       ^
>                           |       |
>             management <--+       +--> backup management
>        +--    static     ---+         +--    subnet   ---+
>        |  IP: 192.168.89.13 |         | 192.168.1.51/24  |
>        |  GW: 192.168.89.1  |         +------------------+
>        +--------------------+

FYI: I got this working just now. I had to save my m0n0wall
config and edit it by hand to remove the WAN interface's
subnet, IP, and gateway. I then uploaded the new config to
my 4801 running 1.11 and when it came back online everything
works great! It now appears to be functioning as a truly
transparent filtering bridge.

At worst, I think this solution deserves an entry in the FAQ.

However, Manuel, do you think we could add a "no IP" option
to the Interfaces -> WAN -> Type drop down? Or perhaps add a
"no IP" check box to the "Static IP configuration" section
with a warning and short explanation (like, "check this for
a truly transparent bridge") maybe?

-- 
Jesse Guardiani, Systems Administrator
WingNET Internet Services,
P.O. Box 2605 // Cleveland, TN 37320-2605
423-559-LINK (v)  423-559-5145 (f)
http://www.wingnet.net