[ previous ] [ next ] [ threads ]
 
 From:  "Rui Miguel Barbosa" <rui dot barbosa at devscope dot net>
 To:  <m0n0wall at lists dot m0n0 dot ch>
 Subject:  PPPoE Connection Problems
 Date:  Tue, 11 Apr 2006 17:30:10 +0100
Hi to all,
 
I have a Monowall system installed on a WRAP Board and an Thomson SpeedTouch
530 ADSL Router.
I have a problem when establishing a PPPoe connection with Monowall.
I have the Speedtouch configured for "ethernet bridge". 
I've setup a connection with Windows XP and the Speedtouch using the XP "WAN
Miniport (PPPOE)" connection device/type and everything works okay.
 
I then connect the network cable from the SpeedTouch to the WAN Interface of
the Mono firewall
(previously configured with the PPPoE settings : Enable Dial-On-Demand and
an IdleTimeout of 0 allong with the proper credentials)
But when i go to the Status/Interfaces page, the "Wan interface" status is
allways up, but the PPPoE is allways down, even if i press the "connect"
button it never seems to connect.
 
I've switched the interfaces for WAN or LAN trying to determine if there was
a problems with the ethernet device/interfaces, 
but i can allways connect with no problems to the web gui administration in
both interfaces, so there seems not to be any problems with the devices.
 
I've rebooted both the firewall and the router a couple of times but
everything continues the same.
 
I've installed the latest version of MonoWall, in a flashcard previously
erased.
 
I've phoned my ISP and they have told me that the had analised the situation
and determined that the PPPoE connection is in fact established but then
suddenly is droped, 
and they also said it was our problem not theirs.
 
I'm getting out of ideas to solve this.
 
Can anyone help me?
Hope to hear from you soon.
Best regards,
 
----------------------------------------------------------------------------
---------------------------
An extract of the log (entries are in reverse mode -> more recent entries
apear first)
 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] LCP: phase shift ESTABLISH --> DEAD 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] LCP: state change Closed --> Initial 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] LCP: Down event 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] link: DOWN event 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] device is now in state DOWN 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] device: DOWN event in state CLOSING 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] device is now in state CLOSING 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] device: CLOSE event in state UP 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] LCP: LayerFinish 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] LCP: phase shift TERMINATE --> ESTABLISH 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] LCP: state change Closing --> Closed 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] LCP: rec'd Terminate Ack #24 link 0 (Closing) 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] LCP: Close event 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] link: CLOSE event 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] LCP: LayerDown 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] LCP: SendTerminateReq #24 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] closing link "pppoe"... 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] IPCP: state change Closed --> Initial 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] IPCP: Down event 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] up: 0 links, total bandwidth 9600 bps 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] setting interface ng0 MTU to 1500 bytes 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] LCP: phase shift NETWORK --> TERMINATE 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] LCP: state change Opened --> Closing 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] LCP: Close event 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] link: CLOSE event 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] closing link "pppoe"... 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] bundle: CLOSE event in state OPENED 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] IPCP: LayerFinish 
Jan 1 01:19:50 mpd: [pppoe] IPCP: state change Closing --> Closed 
Jan 1 01:19:48 mpd: [pppoe] IPCP: state change Stopping --> Closing 
Jan 1 01:19:48 mpd: [pppoe] IPCP: Close event 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] exec: /sbin/ifconfig ng0 link0 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] IFACE: Down event 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] IPCP: LayerDown 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] IPCP: SendTerminateAck #48 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] IPCP: state change Opened --> Stopping 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] IPCP: rec'd Terminate Request #20 link 0
(Opened) 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] IFACE: Up event 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] exec: /usr/local/sbin/ppp-linkup ng0 inet
82.154.97.107 82.154.96.1 xxxxxxxxxxxxxx@yyyyyyy dns1 194.65.100.117 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] exec: /sbin/route add 0.0.0.0 82.154.96.1 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] exec: /sbin/route add 82.154.97.107 -iface lo0 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] exec: /sbin/ifconfig ng0 82.154.97.107
82.154.96.1 netmask 0xffffffff -link0 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] setting interface ng0 MTU to 1492 bytes 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] exec: /sbin/ifconfig ng0 down delete -link0 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] exec: /sbin/route delete 82.154.98.141 -iface
lo0 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] exec: /sbin/route delete 0.0.0.0 82.154.96.1 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] IFACE: Up event 
Jan 1 01:19:47 mpd: 82.154.97.107 -> 82.154.96.1 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] IPCP: LayerUp 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] IPCP: state change Ack-Rcvd --> Opened 
Jan 1 01:19:47 mpd: IPADDR 82.154.96.1 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] IPCP: SendConfigAck #19 
Jan 1 01:19:47 mpd: 82.154.96.1 is OK 
Jan 1 01:19:47 mpd: IPADDR 82.154.96.1 
Jan 1 01:19:47 mpd: [pppoe] IPCP: rec'd Configure Request #19 link 0
(Ack-Rcvd) 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] IPCP: state change Req-Sent --> Ack-Rcvd 
Jan 1 01:19:40 mpd: PRIDNS 194.65.100.117 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] IPCP: rec'd Configure Ack #47 link 0 (Req-Sent) 
Jan 1 01:19:40 mpd: PRIDNS 194.65.100.117 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] IPCP: SendConfigReq #47 
Jan 1 01:19:40 mpd: PRIDNS 194.65.100.117 
Jan 1 01:19:40 mpd: 82.154.97.107 is OK 
Jan 1 01:19:40 mpd: IPADDR 82.154.97.107 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] IPCP: rec'd Configure Nak #46 link 0 (Req-Sent) 
Jan 1 01:19:40 mpd: PRIDNS 0.0.0.0 
Jan 1 01:19:40 mpd: IPADDR 0.0.0.0 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] IPCP: SendConfigReq #46 
Jan 1 01:19:40 mpd: SECDNS 0.0.0.0 
Jan 1 01:19:40 mpd: COMPPROTO VJCOMP, 16 comp. channels, no comp-cid 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] IPCP: rec'd Configure Reject #45 link 0
(Req-Sent) 
Jan 1 01:19:40 mpd: SECDNS 0.0.0.0 
Jan 1 01:19:40 mpd: PRIDNS 0.0.0.0 
Jan 1 01:19:40 mpd: COMPPROTO VJCOMP, 16 comp. channels, no comp-cid 
Jan 1 01:19:40 mpd: IPADDR 0.0.0.0 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] IPCP: SendConfigReq #45 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] IPCP: state change Starting --> Req-Sent 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] IPCP: Up event 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] up: 1 link, total bandwidth 64000 bps 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] setting interface ng0 MTU to 1492 bytes 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] LCP: phase shift AUTHENTICATE --> NETWORK 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] LCP: authorization successful 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] PAP: rec'd ACK #1 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] LCP: LayerUp 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] PAP: sending REQUEST 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] PAP: using authname "xxxxxxxxxxxxxx@yyyyyyy" 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] LCP: auth: peer wants PAP, I want nothing 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] LCP: phase shift ESTABLISH --> AUTHENTICATE 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] LCP: state change Ack-Sent --> Opened 
Jan 1 01:19:40 mpd: MAGICNUM 8dcfa70c 
Jan 1 01:19:40 mpd: MRU 1492 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] LCP: rec'd Configure Ack #23 link 0 (Ack-Sent) 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] LCP: state change Req-Sent --> Ack-Sent 
Jan 1 01:19:40 mpd: MAGICNUM 6c6e3c0e 
Jan 1 01:19:40 mpd: AUTHPROTO PAP 
Jan 1 01:19:40 mpd: MRU 1492 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] LCP: SendConfigAck #123 
Jan 1 01:19:40 mpd: MAGICNUM 6c6e3c0e 
Jan 1 01:19:40 mpd: AUTHPROTO PAP 
Jan 1 01:19:40 mpd: MRU 1492 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] LCP: rec'd Configure Request #123 link 0
(Req-Sent) 
Jan 1 01:19:40 mpd: MAGICNUM 8dcfa70c 
Jan 1 01:19:40 mpd: MRU 1492 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] LCP: SendConfigReq #23 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] LCP: phase shift DEAD --> ESTABLISH 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] LCP: state change Starting --> Req-Sent 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] LCP: Up event 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] link: origination is local 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] link: UP event 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] device is now in state UP 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] device: UP event in state OPENING 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] PPPoE connection successful 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] rec'd ACNAME "ga-br1" 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] device is now in state OPENING 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] device: OPEN event in state DOWN 
Jan 1 01:19:40 mpd: [pppoe] LCP: LayerStart 
..........
----------------------------------------------------------------------------
---------------------------
 
______________________________________
Rui Miguel Barbosa
Email: rui dot barbosa at devscope dot net